ING heeft vorig jaar belangrijke onderdelen geschreven van de wet die Nederlandse banken een fiscale aftrek van 350 miljoen euro per jaar geeft op een nieuw type obligatie.

Dat meldt NRC Handelsblad woensdag op basis van interne documenten van het ministerie van Financiën. Ook ABN Amro-topman Gerrit Zalm was betrokken bij het proces.

Het gaat daarbij om zogenoemde coco’s, een afkorting voor ‘contingent convertibles’. Dat zijn complexe financiële producten die moeten voorkomen dat banken in geval van nood opnieuw bij de staat moeten aankloppen.

Maar zoals zo vaak bij zeer ingewikkelde financiële  innovaties, blijken deze producten evengoed en zelfs met een behoorlijke kans, weer als een boemerang op de samenleving terug te kunnen slaan, zoals Z24-columnist Sandra Phlippen eerder schreef.

Meeschrijven niets bijzonders

Uit de documenten blijkt volgens NRC dat Nederlandse banken al vier jaar proberen om coco’s fiscaal aftrekbaar te maken, met als voornaamste argument dat ze anders minder leningen kunnen verstrekken. De banken slaagden in hun opzet: vorig jaar werd de aftrek doorgevoerd. De wijzigingen die ING daarbij deed in conceptversies van de nieuwe wet zijn bijna allemaal overgenomen.

Volgens ING-topman Ralph Hamers is het niets bijzonders dat ING heeft meegeschreven aan de wet. "Wat wij hebben afgesproken met het verbond van Nederlandse banken, de NVB, is dat, als we dit soort dossiers behandelen, een van de banken de leiding neemt. In dit geval was dat ING. En dat hebben we gedaan", zegt hij tegenover BNR. "Volgens mij is dit ook gewoon helemaal door de Tweede Kamer gegaan."

De PvdA eist opheldering over de invloed van banken op wetgeving. Tweede Kamerlid Henk Nijboer kaart de kwestie aan in de Tweede Kamer, maakte hij woensdag bekend. Ook de oppositiepartij SP heeft vragen. De socialisten kritiseren dat banken meeschrijven aan financiële wetten. SP-leider Emile Roemer noemt het de omgekeerde wereld. De bankensector schrijft Dijsselbloem de wet voor, aldus Roemer op Twitter.

Staatssteun

Saillant detail is overigens dat ING het ministerie aanraadde de fiscale aftrek op coco's alleen bij de Europese Commissie te melden als men denkt "dat het staatssteunrisico wel meevalt".

Een vermoeden van staatssteun moet verplicht bij de Europese Commissie worden gemeld. Dijsselbloem zou bewust niet gemeld hebben dat er in samenwerking met de banken zelf naar formuleringen is gezocht om de Commissie op een dwaalspoor te brengen.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl